3. 5. 2024   |   svátek má Alexej
 

Kuřecí maso s červenou řepou a batáty

Název Množství a jednotka
batáty 1 kg
červená řepa syrová 200 g
velká mrkev 2 ks
kuřecí řízky 600 g
červená cibule 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)



Postup
Batáty, syrovou červenou řepu a mrkev oloupeme a nakrájíme - batáty na špalíčky, mrkev na silnější kolečka, řepu nakrájíme na tenké plátky (max. 1/2 cm). Batáty a mrkev vsypeme na plech s vyššími okraji nebo do většího pekáčku. Přelijeme 2 lžícemi olivového oleje, okořeníme lžičkou tymiánu a troškou sušeného zázvoru (asi jedna zarovnaná čajová lžička), a rukama promícháme, aby olej rovnoměrně obalil zeleninu. K batátům a mrkvi přidáme nakrájenou červenou řepu, vše osolíme, ale už nemícháme, aby ostatní zelenina nechytla od řepy červenou barvu.
Kuřecí stehenní řízky (případně kuřecí nebo krůtí prsa) nenaklepáváme! Jen omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme, lehce okořeníme grilovacím kořením, opepříme a položíme nahoru na připravenou zeleninu. Na každý plátek masa položíme neloupaný stroužek česneku. Vše podlijeme 100 ml bílého vína a hrnkem vývaru a pečeme v troubě při teplotě 180° půl hodiny. Ničím nepřikrýváme. Po půl hodině pečení otočíme plátky masa, vařečkou zlehka promíchneme zeleninu, přidáme oloupaná, na silnější plátky nakrájená jablka a na čtvrtinky nakrájenou cibuli a pečeme další půlhodinu za občasného podlití vývarem.


Další fotografie
 


RECEPTY

Jehněčí eintopf

Postup: Fazole namočíme den předem do studené vody a necháme přes noc. Jehněčí maso... zobrazit recept

RECEPTY

Oříšková "pekáčovka"

Postup: Všechny suroviny dáme do mísy, smícháme a vlijeme na vymazaný a hrubou moukou... zobrazit recept

RECEPTY

Sádlové koláčky (Mouřeníny)

Postup: Z hladké mouky, moučkového cukru, sádla a 3 vrchovatých lžic kakaa vypracujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí játra na víně s fenyklem a jasmínovou rýží

Postup: Kuřecí játra opláchneme, osušíme papírovou utěrkou, ostrým nožem odstraníme... zobrazit recept

RECEPTY

Papriková hořčice

Postup: Papriky a cibule očistíme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce a přidáme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Rybářská bašta

Rybářská bašta jako jedna z prvních začala svůj provoz v roce 1991. Chov...